anasayfahizmetlerimizpratik bilgilerönemli linklerkanunlar ve yasal mevzuatÖnemli ve yararlı programlar indirme merkezieski izmir resimleriiletişim bilgilerimiz

Müstahsil Makbuzu Nasıl Düzenlenir? Nedir? Örnekleri Vergi Oranları;

Müstahsil Makbuzu:

Vergi Usul Kanunu’nun 235. maddesi uyarınca birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz
düzenlemeye ve bunlardan birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecburdurlar. Mal tüccar veya
çiftçi adına bir adamı veya aracı tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından düzenlenir ve imzalanır. Çiftçiden avans üzerine
yapılan anlasmalarda, makbuz malın teslimi sırasında verilir. Müstahsil makbuzunun tüccar veya alıcı çiftçi tarafında  kalan nüshası fatura
yerine geçer.

 

Örnek müstahsil makbuzu


Yukarıdaki örnekte firmanın bu işlemi ticaret borsasına tescil ettirmediği varsayılarak stopaj kesinti oranı %2
olarak uygulanmıştır. Firma eğer bu müstahsil makbuzunu borsaya tescil ettirseydi %1 stopaj ödeyecektir
eğer kesilen müstahsil makbuzunun tutarı az veya tescil ettirmeye değmeyecek şekilde az sayıda belge
varsa borsaya tescil ettirmeye gerek yoktur çoğu borsa kendilerine üye olmadan tescil işlemi yapmaktadır.



Zirai Stopaj Oranı

MÜSTAHSİL MAKBUZLARINDA STOPAJ (GELİR VERGİSİ KESİNTİ ORANLARI)

Borsa Tescilli
Borsa Tescilsiz
 
 
 
I-
HUBUBAT
 
 
 
1
Arpa
% 2
% 4
 
2
Bagala - Karamuk
% 2
% 4
 
3
Buğday
% 2
% 4
 
4
Çavdar
% 2
% 4
 
5
Çalkantı
% 2
% 4
 
6
Çeltik
% 2
% 4
 
7
Darı
% 2
% 4
 
8
Kaplıca
% 2
% 4
 
9
Kuşyemi
% 2
% 4
 
10
Mısır
% 2
%  4
 
11
Pirinç
% 2
% 4
 
12
Yulaf
% 2
% 4
 
 
 
 
 
II-
Hububat Mamulleri
 
 
 
1
Arpa kırması
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
2
Buğday kepeği
 
3
Buğday unu
 
4
Bulgur
 
5
İrmik
 
6
Makarna
 
7
Nişasta
 
8
Razmol
 
9
Çeltik kepeği
 
10
Bonkolite
 
 
 
 
 
III-
Bakliyat 
 
 
 
1
Bakla
% 2
% 4
 
2
Bezelye
% 2
% 4
 
3
Börülce
% 2
% 4
 
4
Burçak
% 2
% 4
 
5
Culbant
% 2
% 4
 
6
Fasıl
% 2
% 4
 
7
Fiğ
% 2
% 4
 
8
Kuru fasulye
% 2
% 4
 
9
Mercimek
% 2
% 4
 
10
Nohut
% 2
% 4
 
 
 
 
 
IV-
Yağlı Tohumlar
 
 
 
1
Anason
% 2
% 4
 
2
Ayçiçeği
% 2
% 4
 
3
Haşhaş tohumu
% 2
% 4
 
4
Hardal tohumu
% 2
% 4
 
5
Keten tohumu
% 2
% 4
 
6
Kolza - Rapista
% 2
% 4
 
7
Melengiç
% 2
% 4
 
8
Soya
%  2
% 4
 
9
Susam
% 2
% 4
 
10
Tütün tohumu
% 2
% 4
 
11
Yer fıstığı
% 2
% 4
 
12
Kendir - Kenevir tohumu
% 2
% 4
 
13
Pamuk çekirdeği - Çiğit
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
 
 
 
 
V-
Küspe Ve Pirina
 
 
 
1
Küspe
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
2
Prina
 
 
 
 
 
VI -
Nebati Yağlar
 
 
 
1
Araşit - Yer fıstığı yağı
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
2
Ayçiçeği yağı
 
3
Bezir yağı
 
4
Fındık yağı
 
5
Defne yaprağı yağı
 
6
Haşhaş yağı
 
7
Kakao yağı
 
8
Keten beziri
 
9
keten yağı
 
10
Kolza - Rapitsa yağı
 
11
Mısırözü yağı
 
12
Nebati margarinler
 
13
Palm yağı
 
14
Pamuk yağı
 
15
Prina yağı
 
16
Soya yağı
 
17
Susam yağı
 
18
Tütün yağı
 
19
Zeytinyağı
 
 
 
 
 
VII -
Hayvani Yağlar
 
 
 
A -
Süt Yağları
 
 
 
1
Kaşar yağı
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
2
Krema
 
3
Sadeyağı
 
4
Tereyağı
 
B –
Diğer Hayvani Yağlar
 
 
 
1
Donyağı
% 1
% 2
 
2
Gömlekyağı
% 1
% 2
 
3
İçyağı
% 1
% 2
 
4
Kuyrukyağı
% 1
% 2
 
 
 
 
 
VIII -
Çeşitli Gıda Maddeleri
 
 
 
A -
Bitkisel Gıda Maddeleri
 
 
 
1
Glikoz
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
2
Konserve
 
3
Pekmez- Ağda
 
4
Tahin
 
5
Turşu
 
6
Kuru bamya
% 2
% 4
 
7
Kuru soğan
% 2
% 4
 
8
Patates
% 2
% 4
 
9
Sarımsak
% 2
% 4
 
10
Zeytin
% 2
% 4
 
11
Kabak
% 2
% 4
 
12
Mantar
% 2
% 4
 
B –
Hayvansal Gıda Maddeleri
 
 
 
1
Bal
% 1
% 2
 
2
Yumurta
% 1
% 2
 
3
Et
% 1
% 2
 
 
a) Büyükbaş
% 1
% 2
 
 
b) Küçükbaş
% 1
% 2
 
 
c) Kümes hayvanı -Tavuk - Piliç
% 1
% 2
 
4
Kavurma
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
5
Pastırma
 
6
Peynir (Beyaz, tulum, kaşar, lor, Çökelek)
 
7
Kaşkaval peyniri
 
8
Salam
 
9
Sucuk
 
10
Süt tozu
 
 
 
 
 
IX -
Çeşitli Gıda Maddeleri
 
 
 
A –
Kuru Meyvalar
 
 
 
1
Antep fıstığı
 
 
 
 
a) İç
% 2
% 4
 
 
b) Kabuklu
% 2
% 4
 
2
Armut kurusu
% 2
% 4
 
3
Badem
 
 
 
 
a) İç
% 2
% 4
 
 
b) Kabuklu
% 2
% 4
 
4
Ceviz
 
 
 
 
a) İç
% 2
% 4
 
 
b) Kabuklu
% 2
% 4
 
5
Çam fıstığı
% 2
% 4
 
6
Elma kurusu
% 2
% 4
 
7
Erik kurusu
% 2
% 4
 
8
Fındık
 
 
 
 
a) İç
% 2
% 4
 
 
b) Kabuklu
% 2
% 4
 
9
Kabak çekirdeği
% 2
% 4
 
10
Kayısı kurusu
% 2
% 4
 
11
Keçi boynuzu-Harput-harnup
% 2
% 4
 
12
Kestane
% 2
% 4
 
13
Kuru incir
% 2
% 4
 
14
Kuru üzüm
% 2
% 4
 
15
Vişne kurusu
% 2
% 4
 
16
Zerdali kurusu
% 2
% 4
 
17
Leblebi
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
B -
Yaş Meyvalar
 
 
 
1
Altıntop
% 2
% 4
 
2
Elma
% 2
% 4
 
3
Kayısı
% 2
% 4
 
4
Limon
% 2
% 4
 
5
Mandalina
% 2
% 4
 
6
Portakal
% 2
% 4
 
7
Zerdali
% 2
% 4
 
 
 
 
 
X -
Meyve Çekirdekleri
 
 
 
1
Erik çekirdeği
% 2
% 4
 
2
Kayısı çekirdeği
% 2
% 4
 
3
Keçi boynuzu çekirdeği
% 2
% 4
 
4
Şeftali çekirdeği
% 2
% 4
 
5
Zerdali çekirdeği
% 2
% 4
 
 
 
 
 
XI -
Orman Mahsulleri
 
 
 
1
Balmumu
% 2
% 4
 
2
Cehri
% 2
% 4
 
3
Defne yaprağı
% 2
% 4
 
4
Ihlamur çiçeği
% 2
% 4
 
5
Kavak
% 2
% 4
 
6
Kitre
% 2
% 4
 
7
Mahlep
% 2
% 4
 
8
Mazı
% 2
% 4
 
9
Meyan balı
% 2
% 4
 
10
Meyan hülasası
% 2
% 4
 
11
Meyan kökü
% 2
% 4
 
12
Palamut
% 2
% 4
 
13
Öğütülmüş palamut
% 2
% 4
 
14
Palamut hülasası
% 2
% 4
 
15
Sahlep
% 2
% 4
 
16
Kereste - Tomruk
% 2
% 4
 
 
 
 
 
XII -
Tekstil Maddeleri
 
 
 
1
Büklüm ipek
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
2
İpek
 
3
İpek kozası
 
 
 
 
a) Kuru
% 1
% 2
 
 
b) Yaş
% 1
% 2
 
4
Keçi kılı
% 1
% 2
 
5
Kendir elyafı
% 2
% 4
 
6
Keten elyafı
% 2
% 4
 
7
Tiftik
% 1
% 2
 
8
Yapak
% 1
% 2
 
9
Yün
% 1
% 2
 
10
Pamuk
 
 
 
 
a) Çekilmiş preseli
% 2
% 4
 
 
b) Çekilmiş kasa balya
% 2
% 4
 
 
c) Çekirdekli
% 2
% 4
 
 
d) Lif döküntüsü
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
 
e) Linter
 
11
Pamuk ipliği
 
12
Üstüpü
 
13
Viskon elyafı
 
14
Viskon ipliği
 
 
 
 
 
XIII -
Canlı Hayvanlar
 
 
 
A -
Kasaplık Hayvan Derileri
 
 
 
a)
Kasaplık Büyükbaş Canlı Hayvanlar
 
 
 
1
Boğa
% 1
% 2
 
2
Buzağı
% 1
% 2
 
3
Dana
% 1
% 2
 
4
Deve
% 1
% 2
 
5
Düve
% 1
% 2
 
6
İnek
% 1
% 2
 
7
Malak
% 1
% 2
 
8
Manda
% 1
% 2
 
9
Öküz
% 1
% 2
 
10
Tosun
% 1
% 2
 
b)
Kasaplık Küçükbaş Canlı Hayvanlar
 
 
 
1
Koyun
% 1
% 2
 
2
Kuzu
% 1
% 2
 
3
Keçi
% 1
% 2
 
4
Oğlak
% 1
% 2
 
c)
Kümes hayvanları
 
 
 
1
Tavuk
% 1
% 2
 
2
Piliç
% 1
% 2
 
3
Damızlık civciv
% 1
% 2
 
B)
Diğer Canlı Hayvanlar
 
 
 
1
At
% 1
% 2
 
2
Katır
% 1
% 2
 
3
Merkep
% 1
% 2
 
 
 
 
 
XIV -
Ham Deriler
 
 
 
A -
Kasaplık Hayvan Derileri
 
 
 
a) 
Kasaplık Büyükbaş Canlı Hayvanlar (Ham-Salam.)
 
 
 
1
Deve derisi
% 1
% 2
 
2
Malak derisi
% 1
% 2
 
3
Manda derisi
% 1
% 2
 
4
Sığır derisi
% 1
% 2
 
5
Boğa derisi
% 1
% 2
 
6
Dana derisi
% 1
% 2
 
7
Öküz derisi
% 1
% 2
 
8
Tosun derisi
% 1
% 2
 
a)
Küçükbaş Hayvan Derileri (Ham ve Salamura)
 
 
 
1
Keçi derisi
% 1
% 2
 
2
Koyun derisi
% 1
% 2
 
3
Kuzu derisi
% 1
% 2
 
4
Oğlak derisi
% 1
% 2
 
5
Toklu derisi
% 1
% 2
 
6
Ögeç derisi
% 1
% 2
 
7
Çebiç derisi
% 1
% 2
 
B-
Diğer Hayvan Derileri (Ham ve Salamura)
 
 
 
1
At derisi
% 1
% 2
 
2
Beygir derisi
% 1
% 2
 
3
Katır derisi
% 1
% 2
 
4
Kısrak derisi
% 1
% 2
 
5
Merkep derisi
% 1
% 2
 
 
 
 
 
XV -
Av Derileri (Ham Ve Salamura)
 
 
 
1
Ayı derisi
% 1
% 2
 
2
Çakal derisi
% 1
% 2
 
3
Karaca derisi
% 1
% 2
 
4
Kaplan derisi
% 1
% 2
 
5
Kunduz derisi
% 1
% 2
 
6
Kurt derisi
% 1
% 2
 
7
Porsuk derisi
% 1
% 2
 
8
Sansar derisi
% 1
% 2
 
9
Tavşan derisi
% 1
% 2
 
10
Tilki derisi
% 1
% 2
 
11
Vaşak derisi
% 1
% 2
 
12
Yaban kedisi derisi
% 1
% 2
 
13
Vesair vahşi hayvan derileri
% 1
% 2
 
 
 
 
 
XVI -
Çeşitli Maddeler
 
 
 
1
Aspir
% 2
% 4
 
2
Bağırsaklar
 
 
 
 
a) Büyükbaş ham
% 1
% 2
 
 
b) Büyükbaş işlenmiş
% 1
% 2
 
 
c) Küçükbaş ham
% 1
% 2
 
 
d) Küçükbaş işlenmiş
% 1
% 2
 
3
Boynuz
% 1
% 4
 
4
Çemen
% 2
% 4
 
5
Çörek otu-Karacaot
% 2
% 4
 
6
Çöven
% 2
% 4
 
7
Kara tohum
% 2
% 4
 
8
Kırmızı biber
% 2
% 4
 
9
Kıska – Arpacık
% 2
% 4
 
10
Kimyon
% 2
% 4
 
11
Mısırözü
% 2
% 4
 
12
Süpürge teli
% 2
% 4
 
13
Süpürge tohumu
% 2
% 4
 
14
Toz biber
% 2
% 4
 
15
Adaçayı
% 2
% 4
 
16
Ihlamur
% 2
% 4
 
17
Kekik otu
% 2
% 4
 
18
Kişniş
% 2
% 4
 
19
Rezyona
% 2
% 4
 
20
Tütün tohumu
% 2
% 4
 
21
Dekstrin
Tevkifata Tabi Değil
Tevkifata Tabi Değil
 
22
Kazein
 
23
Sabun
 
 
 
 
 


anasayfahizmetlerimizpratik bilgilerlinkleryasalaryükleme merkeziiletişim bilgilerimiz
Sitemiz Bütün Tarayıcılar (Web Browser available all) ile %100 uyumlu ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

Sitemiz bütün tarayıcılar ile uyumludur
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir -- Fatih ÇAVUŞ
3820 SOKAK NO:29 Eski izmir Yıkık Camii Cennetçeşme Limontepe Yeşilyurt Hatay Yol Ayrımı Karabağlar/İZMİR
TEL: +90 (232) 271 24 46 - + 90 (232) 271 25 26 FAKS: + 90 (232) 271 25 26
(C) Dizayn: Fatih ÇAVUŞ
Fatih Çavuş İZMİR SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI KAYITLI ÜYESİDİR
alt menu
http://www.fatihcavus.net.tr

Sitemiz virüs taramasından geçmiştir  Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!    Görüntülemek için flash player gereklidir   Telefon Rehberi